Persvrijheid en toegang tot informatie zijn zaken die wij in het westen vanzelfsprekend vinden. Toch geldt dit voor veel landen in de wereld allerminst.

Sterker nog, een rapport van de Risk Advisory Group toont aan dat deze kwaliteiten in veel landen een zeldzaamheid zijn. Dat is ook lastig als je zaken wilt doen.

Het consultancybureau maakte een ranking op basis van de ondoorzichtigheid vanoverheden en deelde scores uit voor zaken als de toegankelijkheid van informatie en de kwaliteit van die informatie. Dit leidde tot een Corruption Challenges Index.

En dit is dan de top 9 die daaruit voortvloeide – de meest intransparante landen ter wereld.


9. Wit Rusland — de Wit-Russische president Aleksandr Lukashenko wordt ook wel ‘de laatste dictator in Europa’ genoemd. Dankzij hem scoort Wit Rusland hoog op het gebied van ondoorzichtigheid.

Foto: President Lukashenko tijdens een persconferentie in Minsk. Bron: Thomson Reuters

8. Democratische Republiek Congo — Het Centraal-Afrikaanse land is verscheurd door burgeroorlog en scoort uiterst zwak op corruptie-schaal van Risk Advisory Group. Wat weer goed is voor een 8ste plaats.

Foto: President Denis Sassou Nguesso inspecteert de erewacht tijdens een bezoek aan China. Bron: Thomson Reuters

7. Bhutan — De koning van Bhutan staat weliswaar bekend als de 'Thunder Dragon King' maar ondanks recente politieke hervormingen scoort het ministaatje in de Himalaya hoog op intransparantie.

Foto: MC_Noppadol / Shutterstock

6. Zuid-Soedan — Maakte zich na een langdurige en debiliserende burgeroorlog in 2011 eindelijk los van Noord-Soedan en zit sinds 2013 muurvast in, jawel, een nieuwe burgeroorlog. Met stip op 6.

Foto: President Salva Kiir (r) spreekt de verzamelde pers toe in het presidentiële paleis in de hoofdstad Juba in 2013. Bron: REUTERS/Hakim George

5. Libië — Op de vijfde plaats het door oorlog verscheurde Noord-Afrikaanse land, waar in rustiger tijden dictator Moammar Khaddafi de scepter zwaaide. Sinds diens dood in 2011 is het niet rustig geweest in Libië.

Een Libiër zwaait in 2013 Benghazi met de Libische vlag op de tweede verjaardag van de omverwerping van Khaddafi's regime. Bron: Associated Press/Mohammad Hannon

4. Cuba — Ondanks de voorzichtige toenadering tot de VS, concerten van de Rolling Stones en geflirt met het buitenlandse bedrijfsleven bekleedt Cuba een hoge positie op de ranking.

Foto: Kamira / Shutterstock

3. Laos — Het gesloten Marxistische republiekje langs de Mekong, heeft een lage welvaart van $6000 per hoofd van de bevolking, maar een zeer hoge plaats op de corruptie-ranking. Was het maar andersom.

Foto: President Bounnhang Vorachit toast met president Barack Obama tijdens een staatsbanket in het presidentiële paleis in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane. September 2016. Bron: Carolyn Kaster/AP Photo

2. Turkmenistan — Turkmenistan werd 31 jaar lang geleid door de megalomane President Voor Het Leven Sapurmurat Niyazov die het land als een soort privé-koninkrijkje bestuurde. Sinds zijn dood in 2006 is het land niet veel opener geworden. Sterker nog, het mag zich het op-één-na-minst transparante land ter wereld noemen. Geen fijn land voor journalisten, qua persvrijheid is het het derde slechtste land volgens Journalisten Zonder Grenzen.

Foto: REUTERS/Aman Mehinli

1. Wat gebeurt er in Noord-Korea? Niemand die het weet. De geheimzinnige en autocratisch bestuurde Democratische Volksrepubliek Noord-Korea, ook wel aangeduid als het weinig vleiende Absurdistan, is met 34 namelijk topscoorder op de lijst. En daarmee is het Land van Kim Jong Un het minst transparante land op de Planeet Aarde.

Foto: Kim Jong Un begroet het vrouwelijke voetbalteam op Pyongyang International Airport nadat het elftal in 2015 de EAFF East Asian Cup in de wacht sleepte. Bron: REUTERS/KCNA